Pro lietevaunut

 

Livakka Pro -lietevaunusarja on erityisesti ammattilaiskäyttöön suunnattu mallisto, koska nämä vaunut ovat lisävarusteltavissa kaikkein laajimmin. Lietevaunuissa on erillinen runko ja pulttikiinnitteinen säiliö. Pro-sarjan lietevaunuja saa koossa 14, 16,5, 18, 20, 23 ja 25 kuutiota.

14-18 kuution lietevaunut ovat kaksiakselisia, jolloin takimmainen akseli on kitka-ohjautuva. Kaikilla akseleilla on jarrut ja lehtijouset. Yli 20 kuution lietevaunu on kolmiakselinen, jolloin etu- ja taka-akseli ovat kitkaohjautuvia, jarrut kaikilla akseleilla sekä lehtijousitus. Kolmiakselisessa lietevaunussa on vakiona myös aisajousitus. Premium-ohjauksella varustetuissa lietevaunuissa on pakko-ohjatut akselit vakiona.

Pro-sarjan lietevaunussa vakiorengaskoko on 710/55R34. Muut rengasvaihtoehdot ovat: 800/50R34 ja 850/50R30,5.

Alla olevissa kuvissa esittelemme Pro-sarjan lietekärryn alustaa ja säiliötä tarkemmin.

 

Lietevaunun runko

Runko on suunniteltu kestämään; vetoaisan ja runkopalkkien materiaalina on käytetty 150x250x8 putkea, joka ei ihan vähästä periksi anna. Vetoaisa on kapea 150 mm ja tämä mahdollistaa pienen kääntösäteen. Käytämme rungoissa Scharmullerin korkeussäädettävää vetolenkkiä. Vaihtoehtona on myös lisävarusteena saatava kuulakytkin. Teli kiinnitetään runkoon pulttikiinnityksellä. Rungon välitila on hyödynnetty asentamalla sinne sähkö- ja hydrauliikkaputket, jolloin ne myös pysyvät hyvin suojattuna säiliön alla.

 

 

Aisajousitus

Hydraulinen aisajousitus vaimentaa traktorin vetokoukulle kohdistuvia nykiviä voimia tehokkaasti. Runkopalkkien päissä olevat sylinterit toimivat jousina ja niiden joustovara on noin 30 cm. Aisajousituksella voidaan myös tehostaa kuorman ulostuloa ajamalla sylinterit kiinni, jolloin säiliön etuosa kallistuu eteenpäin. Tämä toiminto on hyödyllinen erityisesti rinnemailla ylämäkeen levittäessä. Aisajousitus on vakiovarusteena kolmiakselisissa lietevaunuissa ja saatavana lisävarusteena muihin.

 

 

 

 

Kiinnityslevy nostolaitteelle

Käytämme lietevaunuissa nostolaitteena nelipistenostolaitetta, joka kiinnitetään pulttaamalla lietevaunun perään. Tämän vuoksi rungoissa on aina valmiina kiinnityslevy nostolaitetta varten, jolloin nostolaitteen ja multaimen asennus myös jälkikäteen tehtynä on helppoa.

 

 

 

 

Rungon ja säiliön liitos

Pulttikiinnitteinen säiliö: säiliössä on oma apurunko, joka lasketaan runkopalkkien päälle. Apurungon ja runkopalkin väliin tulee yhtenäinen kumimatto joustinelementiksi, jolloin ajaessa telin liikkeistä aiheutuvat, runkoon ja säiliöön kohdistuvat voimat eivät rasita näiden rakennetta. Säiliön apurungon, joustinelementin ja rungon liitos pultataan kiinni toisiinsa. Kiinnityspultin kohta on lisäksi vahvistettu runkopalkin läpi kulkevalla vahvistusholkilla. Pulttikiinnitteinen säiliö on tarvittaessa vaihdettavissa.

 

 

Säiliön malli

Säiliö on aina pyöreä ilman turhia likaa kerääviä kulmauksia. Pyöreä muoto tekee rakenteesta lujan ja kiertojäykän. Lisäjäykistystä rakenteelle tuovat myös säiliön etuosassa oleva osastointilevy sekä loiskelevyt, jotka vaimentavat tehokkaasti lietemassan liikehdintää. Säiliön halkaisija on 2000 mm ja seinämävahvuus 6 mm. Saumat ovat molemmin puolin hitsattuja ja pinnat teräsraepuhallettuja, jotta sisäpuolelle tuleva epoksikäsittely ja ulkopuolen maalaus tarttuvat parhaiten. Käytössämme on polyuretaanimaali, jolla on korkea UV-säteilyn kestävyys ja näin ollen säiliöt säilyttävät kirkkaan punaisen värinsä haalistumatta.

 

Painonsiirtojärjestelmä

Painonsiirtojärjestelmä takaa riittävän aisapainon; säiliön etuosa on osastoitu ja se saa korvausilmaa vasta sitten, kun takaosa on tyhjentynyt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osastointilevyn etupuolelle mahtuu noin 4 m³ lietemassaa eli noin 4000 kg ja tämä paino pysyy levityksen aikana niin kauan, kunnes säiliön takaosa on tyhjentynyt.

 

 

Säiliön apurunko

Lietesäiliö on varustettu omalla apurungolla. Apurungon vino muoto kallistaa säiliötä eteenpäin, jolloin kaikki liete valuu varmasti levitinpumpulle.

 

 

 

 

Purkupumppu

Nivelakselikäyttöinen purkupumppu sijaitsee säiliön etuosassa. Siivikko on 5-lapainen ja siivikon akseli halkaisijaltaan 40 mm. Tuotto lietteellä 5-7 m³ / min. Purkupumpussa on sivulla puhdistusluukku ja tyhjennyshana. Huoltotöiden tekeminen on tehty käyttäjäystävälliseksi ja turvalliseksi, koska siivikon ja sen laakeroinnin huollon pystyy hoitamaan lietevaunun ulkopuolelta irroittamalla pultatun pyöreän kansilaipan purkupumpun pesän rungosta.

 

 

Säiliön sisäinen sekoitus

Säiliön sisäinen sekoitus ja lietteen määrän manuaalinen säätö. Purkupumpussa on 6″ kolmitieventtiili, jolla lietteen kulku voidaan ohjata joko sekoitukselle tai levitykselle. Sekoituksella liete virtaa purkupumpusta kolmitieventtiilin kautta suoraan säiliöön menevään putkeen ja laittaa näin lietemassan kiertämään säiliössä. Levittäessä lietemäärän läpivirtausta ylös purkuputkeen voidaan säätää manuaalisesti kolmitieventtiilissä olevalla säätöraudalla, jolloin sylinteri avaa kolmitieventtiilin läppää halutun verran ja osa lietteestä pääsee kiertämään sekoitusputken kautta takaisin säiliöön.

 

 

Lietemäärän tason osoitin

Laippakiinnitteinen ruostumattomasta teräksestä valmistettu lietemäärän tason osoitin. Perusvarustus on ilman kuvassa näkyvää anturia. Anturi kuuluu mukaan jos vaunussa on premium- sähköhydrauliikan ohjaus, jolloin anturi antaa signaalia säiliön täyttöasteesta suoraan tietokoneen näytölle.

 

 

 

Lokasuojat

Kaarevat lokasuojat, johon on kiinnitetty nousutikkaat sekä kävelysilta.

 

 

 

 

 

 

 

Ylähuoltoluukku

Lietesäiliön päällä ja sivulla olevat huoltoluukut ovat käytännöllisiä, kun säiliötä halutaan puhdistaa,tuulettaa tai muuten vaan päästä tarkastelemaan sisäpuolta tarkemmin. Yläluukun kansi aukeaa pikalukolla.

 

 

 

Sivuhuoltoluukku

Huoltoluukku lietesäiliön sivulla.

 

 

 

 

 

 

Takavalot ja ylileveän valot

Kaikki käyttämämme valot ovat LED-valoja. Lietevaunun takana ovat takavalot ja edessä sekä takana ylileveänvalot. Mukaan kuuluu myös hitaanajonkolmio.